Почина актьорът Боб Хоскинс
Почина актьорът Боб Хоскинс / БГНЕС

Британският актьор Боб Хоскинс почина на 71-годишна възраст, съобщи агентът му Клеър Добс.

Хоскинс е починал след усложнения от пневмония в болницата, заобиколен от членовете на семейството си.

"Съкрушени сме от загубата на нашия любим Боб", се казва в съобщение на съпругата му Линда, двете им деца Роза и Джак и двете деца на Хоскинс от първия му брак - Алекс и Сара. "Боб почина спокойно в болница, обграден от семейството си, след пристъп на пневмония. Молим ви да уважите правото ни на личен живот в този момент и благодарим за вашите послания, изразяващи любов и подкрепа", се казва още в съобщението.

Актьорът, който беше номиниран за Оскар и спечели Златен глобус за ролята си във филма "Мона Лиза", се оттегли от киното през 2012 година, след като разбра, че страда от болестта на Паркинсон, припомня БГНЕС.

Роденият в Лондон Хоскинс се прочу с ролите си в британски гангстерски филми от 80-те години на миналия век, радваше се и на дълга кариера в Холивуд.

Филмовата му кариера започва случайно, след като погрешка е извикан на прослушване в театъра. Актьорът, който напуска училище на 15-годишна възраст, работи като телевизионен актьор, а пробива си в киното прави в образа на лондонски гангстер в "Дългият Разпети петък" от 1980 г. Ролята му носи номинация за награда БАФТА.

Една от най-известните роли на Боб Хоскинс е на детектива в "Кой натопи заека Роджър", за която е номиниран за Златен глобус през 1989 г. Последният му успех дойде с номинацията за Златен глобус за "Госпожа Хендерсън представя", в който си партнира с Джуди Денч.

Последната роля на Хоскинс беше на едно от седемте джуджета във филма "Снежанка и ловецът" с участието на Кристен Стюарт и Крис Хемсуърт.