Пловдивската опера привлича младите
Пловдивската опера привлича младите / Ваня Трингова, Дарик Пловдив

Пловдивската опера се ориентира към новата млада публика и разработва програми в тази насока. Това съобщи в ефира на Дарик директорът на Държавна опера Пловдив Нина Найденова. Музикалният директор Диан Чобанов допълни, че ще бъдат привлечени нови лица от младите певци и музиканти, но все още е рано за официалното им представяне.

Пловдив има необходимост от Опера, а екипната работа и конкретни цели ни доведоха до добри резултати. Така Найденова коментира високата средна посещаемост през първата половина от годината и отчете печалба като приходи. По думите й, всичко в изкуството е подложено на математика- финанси, бюджети, билети, публика и печалба. Представленията са скъпи и бутикови и дори да са малко на брой, се радват на пълна посещаемост, отбеляза тя.

Равносметката на ръководния екип за последната година показва стабилна основа, но през следващите пет години, предстои работа по всичко свързано с инфраструктурата, залите и интегрирането на още повече европейски творци в България и Пловдив, който вече е в културната карта на континента.

Такива големи артистични групи , които работят в един оперен театър се обединяват единствено около личности и се радвам, че Диан Чобанов ми повярва, както и аз повярвах в него, защото неговият международен опит е в помощ за една успешна работа, каза още Найденова и без излишна скромност отбеляза, че нашите музикантите са много често на европейски сцени и имат опит и доброто самочувствие.

Предстоящият есенен сезон на операта отново предлага разнообразен и интересен афиш. Проектът „Музика в кадър" продължава със спектакъла „Амадеус". През октомври започва и симфоничния цикъл „Шедьоври на романтизма". На 20 септември ще се състои съвместният концерт с рок-групата Paradise Lost и проект, в който са включени възрожденските къщи в Стария град. За новият сезон са предвидени и сериозни оперни заглавия като „Макбет" , „Бохеми", „Бал с маски" и опера на Моцарт, която за сега остава в тайна. Коледен подарък за пловдивчани ще бъде балетът „Лешникотрошачката".

Децата отново ще бъдат зарадвани от образа на Госпожа Опера, която ще разказва, забавлява, кани и развива своя интерактивен образ, за да ги запознае с оперното изкуство. Зрителите ще могат да надникнат отново зад кулисите. Те ще могат отново да видят подготовката на грим, костюми, декори и да присъстват на генералната репетиция за премиерата на операта „Макбет".