Пловдив става домакин на празника на авиацията
Пловдив става домакин на празника на авиацията / снимка: DarikNews.bg, архив

Пловдив ще бъде домакин на националното честване на празника на авиацията и българските военновъздушни сили (ВВС) на 16 октомври. Това съобщи в Пловдив началникът на ВВС генерал-майор Константин Попов. Програмата предвижда тържествен строй, молебен за здраве и концерт. Пловдив е центърът на бойната ни авиация. Тук се намира и единственият музей на авиацията, оттук са тръгнали в своя професионален път и десетки български летци, добави ген. Попов. Той беше в града по повод Международната конференция „Развитие на българските ВВС в контекста на интелигентната отбрана".

Форумът беше открит от зам.-министъра на отбраната Августина Цветкова. По думите й той се провежда в точния момент и на точното място. По време на вчерашната вечеря на министрите на отбраната от страните членки на НАТО в Брюксел умната отбрана бе основна тема на разговор, заяви Цветкова. Интелигентната отбрана е най-необходима за ВВС, тъй като те трябва да бъдат в крак с времето, каза още Цветкова.

ВВС са динамично развиващ се тип въоръжени сили и за това трябва да залагаме далече в бъдещето, а всяка една нова концепция, особено когато е само на политическо ниво, трябва да бъде добре осмислена. Това подчерта по време на конференцията ген. Попов и допълни, че това важи с голяма сила, особено когато става въпрос за умна отбрана - тя трябва да даде отговор на въпроса как с по-малко разходи да отговорим на реалностите.

Началникът на ВВС каза още, че за изпълнение на задълженията ни в НАТО по поддържане на въздушната охрана България вече има подписан договор с гръцките ВВС, предстои подписването на такъв с Турция и Румъния.