Плевнелиев: Богати са тези, които не пречат на талантливите
Плевнелиев: Богати са тези, които не пречат на талантливите / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Вие ми давате шанса да видя една друга България - България на таланта, на перспективите и на моженето. Връчването на наградите "Питагор" е доказателство, че ние не само можем да правим наука, а да я правим на световно ниво. С тези думи държавният глава Росен Плевнелиев се обърна към водещи български учени по време на връчване на петите награди "Питагор" за научни постижения.

Президентът видя решението на повечето социално-икономически проблеми в повторението на думите - наука и иновации.

"Ние сме държава, която е член на най-богатия клуб в света - Европейския съюз. Принадлежим към най-проспериращия един милиард на планетата, но за съжаление самочувствието ни е на неуспяващи и бедни. Ако искаме да забогатяваме какво е решението? Проблем е, че доходите не са високи, а какво е решението - наука и иновации", категоричен бе Плевнелиев.

С кого ще се конкурираме, ако винаги търсим да успяваме въз основа единствено на по-ниската цена, реторично запита държавният глава. Ако инвестираме в иновации, ако създаваме собствени продукти, които да патентоваме, ако се гордеем с "произведено в България", ако работим за имиджа на държавата, така че светът да припознае и купува с удоволствие произведеното в България, доходите ще бъдат много по-високи", смята той.

„Вярвам, че Министерство на образованието все по-ефективно и прозрачно търси връзката с реалната икономика, че тя се развива в правилна посока и всички виждаме, че не просто едни министри, една държава, която разпределя едни милиарди, а бизнесът е важен, връзката на науката с реалната икономика е изключително важна. Те, за разлика от много политици не могат да стоят на едно място, защото светът е изключително конкурентноспособен, никой не ни чака, не се съобразява с нас", продължи Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

"Ние можем, знаем, много сме умни, въпросът е как да се организираме по-добре. Да дадем от себе си най-доброто, за да станем една нация на позитивизма и успеха, за това трябва колективно усилие, трябват приоритети и затова ни трябва наука и иновации, които да водят пътя", призова президентът. Богатите нации са тези, които не създават проблеми на учените и талантите си, а им помагат да дадат най-доброто от себе си, подчерта Плевнелиев.

Българската наука продължава да се развива въпреки трудностите, притежава все още научен потенциал, който има световно признание, успехи и резултати, заяви от своя страна министърът на образованието Николай Милошев, който бе и официален домакин на церемонията. Българските учени, независимо от трудното си всекидневие, отстояват мисията си да приобщават млади хора към света на науката, каза още министърът.

"Това, че тази вечер сме се събрали да отличим най-креативните и търсещи умове на българската научна общност е доказателство, че успехите на българската наука в националното и европейското пространство са неоценими", каза в заключение Милошев.