Петър Стойчев
Петър Стойчев / Личен архив
За втори път Петър Стойчев стана световен шампион по плуване в ледени води в Мурманск. Освен това го направи с невероятен рекорд, съобщава Gong.bg.
 
Българинът изплува дистанцията от 1000 метра за 12 минути и 10 секунди, като подобри собственото си постижение от преди две години с 5 секунди. Басейнът, който беше изрязан върху заледеното езеро Семеновском с размери 25 метра, посрещна 403 плувци от 32 държави, а в дисциплината на Стойчев бяха 41 състезатели.

Петър Стойчев е шампион в Антарктида

Стойчев стартира в последната серия и още от началото поведе конкурентите си. С всяка изминала дължина Петър Стойчев увеличаваше аванса си и накрая финишира с преднина от 34 секунди пред втория Фергил Хестерман (Холандия) и на 0.53 минути от третия Владислав Сапожников (Русия).
 
"Чувството е невероятно. Имаше напрежение преди старта, защото искаха да мина още един лекарски преглед, но нямаше проблем. Вероятно някой искаше да ме разконцетрира или изнерви, но аз не съм от вчера в плуването и винаги съм подготвен за различни манипулации. Беше ми много студено, тактиката на екипа ми сработи идеално", разказа Стойчев след невероятното си постижение.  Повече четете в Gong.bg
gong.bg