Пет премиери на фестивала Златната роза
Пет премиери на фестивала Златната роза / netinfo

Над 20 нови български ленти ще видят варненци от днес до 9 октомври в 28-то издание на фестивала "Златната роза". Надпреварата се провежда веднъж на две години във Фестивалния и конгресен център. Старт на феста ще даде министърът на културата Стефан Данаилов в 19.00 часа. В тазгодишното издание ще участват български пълнометражни и късометражни игрални филми, произведени след 2006 г. Сред фаворитите за статуетката на Вежди Рашидов е филмът на Явор Гърдев "Дзифт", чиято прожекция е на 7 октомври от 20.00 часа.

Пет са премиерите в афиша на фестивала "Златната роза". От пълнометражните това са филмите "Единствената любовна история, която Хемингуей не описа" на Светослав Овчаров и "Прогнозата" на Зорница София. Първа ще бъде прожекцията и за късометражните "Птици божии" на Кристина Грозева, "План за отмъщение" на Константин Буров и "Всичко за теб" на Тома Вашаров. Във фестивала участват още сръбският  "Гуча!", "Крадецът на праскови", "Шивачки", "Осъдени души", както и филмът на Андрей Слабаков "Хиндемит".

Според директора на Националния филмов център Александър Грозев за пръв път ще сме свидетели на толкова оспорвана надпревара. Трудността ще бъде голяма и за пет членното жури, в което председател е журналистът Кеворк Кеворкян. Финалът на надпреварата ще зависи още от актьора Борис Луканов, Геновева Димитрова, филмов критик, режисьора Иван Младенов и оператора Николай Лазаров.

Пет лева ще струва билетът за част от филмите. Ще има и такива, за които входът е свободен, обясни Александър Грозев. Според него таксата за част от филмите е необходима, заради нуждата от постъпления във филмовата индустрия. По този начин ще се разбере реалният интерес към българското кино, допълни директорът на Националния филмов център. По думите му разлика в бюджета на отделните филми почти няма.

И тази година филмите ще се състезават за традиционните награди. Заглавията в тазгодишното издание на "Златната роза" според проф. Грозев са доказателство, че българското кино има бъдеще.