Педофилите в интернет и какви опасности дебнат децата
Педофилите в интернет и какви опасности дебнат децата / ThinkStock/Getty Images

90% от предложенията за секс към деца се правят в онлайн мрежата, а броят на регистрираните педофили в интернет е над 750 000 души. Една седма от тях имат профил в социалната мрежа. Тревожните данни изнесе националният омбудсман Мая Манолова. Тя е в Асеновград по повод национална научна конференция, чиято тема е съвременното общуване в интернат.

Според статистиката подрастващите прекарват пред компютъра около 30 часа на седмица. Минимум час от времето отделят, за да влязат и да разгледат порносайт, а малко над три часа сърфират из сайтове за запознанства.

За година броят на снимките, показващи сексуална експлоатация над деца в интернет, се е увеличил четири пъти. В същото време едва четвърт от децата са склонни да споделят, че са били обект на тормоз и агресия във фейсбук.

„Проблемът у нас изглежда нерешим, защото децата все по-рано започват да използват интернет, достъпът до него става все по-лесен, родителите не знаят как да ги контролират, а в училищата липсват подходящи образователни програми", каза още Манолова.

Според нея генералното решение е в създаване на устойчива държавна политика и включване на всички отговорни институции, които да изготвят национална стратегия за киберсигурност. В ролята си на омбудсман тя вече е поискала от трите мобилни оператора да създадат специален софтуер за родителски контрол с интернет филтър, създаден за защита на децата от опасностите в интернет.

Конференцията приключва днес. В продължение на три дни над 80 участници от София, Варна, Добрич, Свищов, Карлово и Ардино дискутираха рисковете за младите хора в социалната мрежа.