Патриарх Неофит с престижно отличие
Патриарх Неофит с престижно отличие / БГНЕС, архив

Българският патриарх Неофит ще получи престижно отличие за 2015-а година от Международния обществен фонд „Единство на православните народи". Премията ще бъде връчена за заслуги по укрепването на единството на православните народи, както и за утвърждаване и популяризиране на християнските ценности в обществото.
По този повод този следобед председателят на фонда професор Валерий Алексеев се срещна лично с Негово светейшество в Синодалната палата в София.

В края на миналата година от фонда „Единство на православните народи" единодушно взеха решение премията на фонда за 2015 година да бъде присъдена на българския патриарх Неофит. Церемонията по награждаването на Негово светейшество ще се състои през месец март в храма „Христос Спасител" в Москва, информират от Светия Синод.

Другите лауреати на тазгодишната премия на Международния фонд са президентът на Република Сърбия Томислав Николич, както и председателят на Държавната дума на Руската федерация С. Е. Наришкин.

Премията на фонда се присъжда на държавни, религиозни, политически, културни и обществени дейци за изключителен принос в делото по укрепване на духовното и културното единство на православните народи, на икономическите и политическите връзки между тях, както и за утвърждаване на високите норми на християнския морал.

На патриарх Неофит тя ще бъде връчена за заслуги по укрепването на единството на православните народи, както и за утвърждаване и популяризиране на християнските ценности в обществото.

През 2004 г. отличието бе връчено на патриарх Максим, а със същата премия през 2002 г. бе удостоен президентът Георги Първанов.