Патентното ведомство връчи награда „Изобретател на годината”
Патентното ведомство връчи награда „Изобретател на годината” / снимка: БГНЕС

Патентното ведомство на България и Съюза на изобретателите за първи път връчиха наградата „Изобретател на годината и иновативна фирма”.

Номинациите „Изобретател на годината” са в три категории: Химия и биотехнологии, Машиностроене и строителство, Електроника и електротехника.

В категорията Химия и биотехнологии спечели препарата Катрапс, който се използва за лечение на злокачествени новообразувания и при всички стадии на ракови болести. В категория Машиностроене и строителство грамота и статуетка получи изобретението хидромашина с вътрешно зацепване, която ще намери приложение в машиностроенето на различни видове машини и съоръжения. В категорията Електроника и електротехника спечели безчетков алтернатор с ротор с клюнообразни полюси. Електрическата машина произвежда електричество с постоянно напрежение и се използва при автобуси, пожарни и военни автомобили, специализирани коли, за минната и строителни индустрии.

10 години след присъединяването на България към Европейската патентната конвенция и Европейската патентна организация „Изобретател на годината” се връчва за първи път.