Папата призова новите кардинали да се молят за мир
Папата призова новите кардинали да се молят за мир / снимка: БГНЕС

Папа Бенедикт XVI призова новите ръкоположени 23-ма кардинали да се молят за мир по света и единство сред християните и да са готови да жертват живота си за католическата Църква, предадоха световните агенции.

Папата отправи този призив по време на меса, в която той постави златен пръстен на пръста на всеки от новите кардинали. Пръстенът е символ на връзката на всеки кардинал с папската институция и на него е изобразен разпнатият Христос.

В словото си папата заяви, че пръстенът трябва да напомня на новите кардинали, че техен дълг е да служат на Църквата, както й е служил Христос, който й бил верен докрай.

"С носенето на кардиналския пръстен вие сте постоянно призвани да давате живота си за Църквата", каза папата. Той призова още кардиналите да се молят за мир по света и единство сред християните. "Молитвата за мир и единство е ваша първа и главна мисия, за да бъде Църквата силна и сплотена. Това е знак и инструмент за единство за цялото човечество", заяви папата.

Папата призова християните да се молят за успеха на международната среща за Близкия изток, която ще започне във вторник в Анаполис. "Моля ви да се включите в молитвения ден, организиран с от епископалната конференция на САЩ, за да измолим от Господ мир за този скъп за нас регион и да даде мъдрост и смелост на всички участници в тази важна среща", заяви главата на Римокатолическата църква.