Пак ще има оперни спектакли на хълма Царевец
Пак ще има оперни спектакли на хълма Царевец / netinfo

За първи път в историята на Националната ни опера сезонът й няма да бъде открит в сградата на Операта. Новото й ръководство, в лицето на Пламен Карталов, е решило сезон 2008/2009 да започне от Историческия хълм „Царевец”. Именно там преди повече от 20 години маесто Карталов постави началото на един проект, който по-късно дойде и в София под името „Опера на площада".

На 12 септември на „Царевец” във Велико Търново ще се играе операта от Пучини „Турандот". На 13 септември, пак там, ще бъдат отбелязани 100 години от рождението на Марин Големинов, а на 14-ти е балетният спектакъл „Зорба Гъркът". Все още има билети и за трите спектакли, които със сигурност ще са едно от най-значимите културни събития в Търново за последните месеци.

За т.нар „Сцена на вековете" разказва кметът на Велико Търново Румен Рашев.

Какво коства на Велико Търново след толкова години да се възстанови тази прекрасна идея за опера на открито на хълма Царевец?

Не, преди всичко е удоволствие да се възстанови, а след това е какво коства. Разбира се, че коства упорит труд, много работа. Може би са стандартни думите, които казвам, но идеята да възстановим „Сцената на вековете”, изобщо спектаклите в крепостта, е стара. Преди три години съдбата ме свърза с Пламен Карталов. Аз съм казвал, че ако правим нещо, трябва да бъде много голямо и хубаво и само хора от мащаба на Карталов могат да го изпълнят. Идеята ни, ако трябва да бъда честен, беше за миналата година – да възстановим тази поредица от събития, но не можа да се случи. Все пак това е една много трудна среда, в която трябва да направим тези спектакли, да запазим паметника на културата, знаете, че изискванията са много строги.

С какви характеристики е сцената? Колко хора ще могат да се събират там?

Сцената е доста голяма – близо 400 кв.м. Надявам се да отговаря на изискванията на Пламен Карталов. Той разбира от своя страна трудността в Царския дворец да се направи една такава сцена като Арена ди Верона. 400 кв.м. сцена е изключително голяма. Досега сме правили такива спектакли в двореца на Царевец, но сцената е била много по-малка. Ние няма да изграждаме специален салон, а всичко ще бъде върху естествени места в двореца, около него, в Патриаршеската църква, запазвайки паметника на културата. Няма да пускаме хора върху руини и при неща, които могат да бъдат увредени. Мисля, че можем да съберем около 2000 души, вероятно с правостоящите хора ще се съберат и повече зрители.

Какви са вашите спомени от онези години? Вие гледали ли сте постановките на маестро Карталов на хълма?

Да, разбира се! Това беше фантастична постановка. Имаше коне на сцената. Тогава нямаше в буквалния смисъл на думата сцена. Това беше върху естествения декор. Сега имаме обратен поглед, защото това са възможностите за тази година, за догодина сигурно ще обърнем погледа. Това бяха постановки с много допълнителен декор, умело съчетаване на Патриаршеската църква, която беше вече изцяло възстановена, с един изкуствен декор. Беше цял празник и невероятно приключени за всички великотърновци и гости на града.