Отварят вратите на Европейския парламент за граждани
Отварят вратите на Европейския парламент за граждани / cнимкa: БГНЕС

Вратите на Европейския парламент в Страсбург ще бъдат отворени от 10 до 18 часа на 4 май за всички европейски граждани, които се интересуват как действа най-представителната институция на ЕС, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

Посетителите ще разгледат къде и как заседават избраниците им, ще видят как работят политическите групи, ще се снимат пред флаговете на 27-те държави членки и в даже в прочутата зала с формата на полусфера, където всеки месец се събират на редовни сесии 785-те евродепутати заедно с Европейската комисия и Европейския съвет.

Денят е особено празничен за най-новите държави от Югоизточна Европа, присъединили се към ЕС само преди година. Български евродепутати също ще са в Страсбург, за да разказват за страната ни. От няколко седмици насам 18-те наши избраници подготвят впечатляваща културно-просветна програма, с която България да разкрие хубостите и артистичните си традиции. Освен със спонсорството на европейската левица и десница, българските депутати либерали допринесоха и с лични средства за тържествата, отбелязват организаторите. Те подчертават, че представителите ни от целия политически спектър се включиха без уговорки в подготовката на Деня на отворените врати. Министерството на културата е подредило фотоизложба за "Културното наследство и разнообразието на България". Ще се прожектира и филм за България като туристическа дестинация, заснет и предоставен от Агенцията по туризма. Кметството на Казанлък ще представи в Страсбург прочутото ни розово масло и розова вода, наред с историята и забележителностите на нашия Балкан. В Европейския парламент ще изложат творбите си и известни наши художници и съвременни иконописци.