Отварят къща за сирачета в София
Отварят къща за сирачета в София / © Darikradio.bg

Къща за деца, лишени от родителски грижи, беше открита от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Столичната община е предоставила терена и правото на строеж на фондацията "За нашите деца" за 10 години, каза Фандъкова. По думите й в София е имало седем дома за деца без родители, като шест от тях вече са закрити.

Предстои извеждането на децата и от последния дом, който е към Министерството на здравеопазването, и настаняването им в домове от семеен тип, допълни тя.

В Детската къща може да живеят до шест деца до седемгодишна възраст, обясни Иванка Шалапатова - председател на фондацията.

В момента в къщата има шест деца, които се отглеждат от обучено приемно семейство, подпомагано от детегледачи и доброволци. Да спасиш едно дете е много ценно и много трудно, каза още Шалапатова.

Престоят на едно дете в Детската къща е около седем месеца - докато се намерят осиновители, приемно семейство или до връщането на детето в биологичното му семейство, допълни тя. Годишната издръжка на едно дете в къщата ще бъде над 13 хиляди лева, като средствата се осигуряват от дарители на фондацията.

Изграждането и оборудването на къщата и двора са на стойност повече от 500 хиляди лева, които също са осигурени от дарители.