Отстраниха злокачествен тумор с робот Да Винчи в Плевен
Отстраниха злокачествен тумор с робот Да Винчи в Плевен / Sofia Photo Agency
Първата в Източна Европа операция на злокачествен тумор на матката с робот „Да Винчи" беше извършена днес в Плевен, това съобщи професор Григор Горечв – ректор на Медицински университет в града.

Досега с робота в Плевен са извършени седем операции, но на доброкачествени туморни образувания. Медицинската интервенция е направена с участието на петчленен екип, ръководен от проф. Горчев. Според него България е единствената страна в Източна Европа, която може да претендира за авторско право в този тип хирургия.

Оперираната пациентка е 54-годишна жена от Варна в начален стадий на рак на шийката на матката. Операцията е продължила три часа и половина, докато традиционните операции от този тип отнемат до 4-5 часа, поясни Григор Горчев.

Възстановителният следоперативен период е 2-3 дни. След това обаче жената ще трябва да бъде подложена на лъчетератия, за да не се образува туморен рецидив, поясни проф. Горчев. Той допълни, че условията за този тип лечение в България са много лоши, тъй като апаратите за лъчетерапия са малко и са стари.

Други новини от Плевен