Откриват с тържествен концерт Европейския музикален фестивал
Откриват с тържествен концерт Европейския музикален фестивал / снимка: DarikNews.bg, архив
Откриват с тържествен концерт Европейския музикален фестивал
70934
Откриват с тържествен концерт Европейския музикален фестивал
  • Откриват с тържествен концерт Европейския музикален фестивал

Българският цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази ще бъде солист за откриването на 14-тия Европейски музикален фестивал. Тържественият концерт ще се състои на 12 март от 19:30 ч. в зала „България".

Европейският музикален фестивал, представен от музикална агенция „Кантус Фирмус", е част от календара на културните събития на Столичната община за 2014 г.

Заедно с музикантите от Оркестъра на Класик ФМ Веско ще изпълни „Испанска симфония" от Едуард Лало. От 12 март до 12 юни София ще стане домакин на множество събития с разнообразни форми на класическа музика - симфонични и камерни концерти, танго, джаз и европейски фолклор. През тази година Европейският музикален фестивал ще представи над 20 музикални събития в рамките на три месеца.

Българският цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази ще открие Тържественият концерт, който ще даде началото на фестивала. С диригента Лучано ди Мартино работят за пръв път заедно, но имат достатъчно време за репетиции, каза Ешкенази.

„Ще бъде интересно кой как ще си представи произведението, но в първите моменти по принцип се усещат музикантите и работата започва малко по малко, имаме достатъчно време. Но за мен е изключително приятно, когато за първи път се срещаме", обясни цигуларят.

Сред най-интересните прояви в предстоящия форум ще бъде програмата „Танго без граници" на ансамбъл „Тангуарда" и танцовата двойка Селин Руис и Жереми Бребар, на 9 април в зала „България". Ден по-рано, на 8 април, у нас ще гостува за първи път и световноизвестният квартет „Казалс" от Испания.

За почитателите на „чистата" класическа музика в Европейския музикален фестивал са концертите на 14 май и 3 юни с музика на Моцарт в изпълнение на Евгения-Мария Попова. На 28 май, като част от програмата ще се състои кръгла маса, на която организаторите ще дадат своите идеи за построяването на нова концертна зала в столицата.

Фестивалът ще завърши на 12 юни с концерт на певицата Мария Джована Керки с популярни мелодии от фолклора на Сардиния.