Откриват Празника на черешата в Кюстендил
Откриват Празника на черешата в Кюстендил / DarikNews.bg, Дарик Кюстендил

Кметовете на София, Перник, Благоевград и Кюстендил - Йорданка Фандъкова, Росица Янакиева, Атанас Камбитов и Петър Паунов ще открият Празника на черешата в Кюстендил. Тазгодишното издание на празника ще бъде в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за „Европейска столица на културата 2019".

Началото ще бъде поставено в 16.00 часа с изложбата- базар на череши и черешови произведения. В 17.30 часа е официалното откриване на празника, след което е представянето на перспективни сортове череши, както и фолклорният празник "Черешчица род родила".

Ще бъдат представени повече от 80 сорта череши от ръководството на Института по земеделие в Кюстендил. Предвиден е конкурс за най-едра череша, най-атрактивно вешало и най-красив черешов щанд.

Атракция тази година ще е състезанието по надяждане с череши, с награда 200 лева за първо, 100 лева за второ и 50 лева за трето място.

В заключителният концерт, който ще бъде в събота от 20.30 часа, като водещ ще вземе участие Александра Сърчаджиева, която ще покани на сцената едни от най-известните изпълнители в световния музикален свят - популярната израелска певица Лиора, и роклегендите от югогрупата Хари Мата Хари.

За любителите на футбола ще бъде изградена специална LED стена от 18 кв.м., на която ще могат да проследят двата осминафинални мача, предвидени в програмата на световното първенство по футбол.

Други новини от Кюстендил