Откриват изложба „Пенчо Семов – българският Рокфелер”
Откриват изложба „Пенчо Семов – българският Рокфелер” / netinfo
Изложбата „Пенчо Семов – българският Рокфелер” ще бъде открита от 17 часа в Държавна агенция „Архиви” в София . Експозицията е част от инициативите, организирани със съдействието на кмета на Габрово Томислав Дончев по повод 135 години от рождението на големия габровски предприемач Пенчо Семов. В изложбата са включени 130 експоната, сред които снимки, документи и лични вещи на габровския индустриалец.

Около 60 от представените фотоси не са показвани и не са били известни досега на специалистите в България. За първи път ще бъде представена и книгата на УС на Съюза на българските журналисти в България, в която е записано, че Пенчо Семов дарява на организацията вилата си във Варна.

Сред експонатите ще бъдат и 10 части от сервиза с лика на индустриалеца, изработен специално за фондация „Пенчо Иванов Семов”.

Основен акцент на експозицията е благотворителната дейност на Пенчо Семов, която е изключително голяма. За първи път ще бъдат показани учредителния акт и книгата на фондация „Пенчо Иванов Семов”, както и завещанието на индустриалеца от 1945 г. Сред експонатите ще бъде и пълният текст на прощалното писмо на Пенчо Семов до работниците му във фабрика „Кирил”.

Българският Рокфелер участва и ръководи 28 индустриални фабрики, търговски, застрахователни дружества и банки. Сумата на крайните активи по баланси на акционерните дружества, управлявани от него възлиза на 1 082 582 000 лв.

Пенчо Семов е направил дарения за повече от 55 млн. лв.