Откриват изложба New York - PARIS - СОФИЯ 43-ти паралел
Откриват изложба New York - PARIS - СОФИЯ 43-ти паралел / netinfo
СБХ открива този петък изложбата New York - PARIS - СОФИЯ 43-ти паралел. Неофициално проектът може да се разглежда от днес в зала "Райко Алексиев", съобщиха от СБХ.

43-ти паралел е символичен, той минава през СОФИЯ, на юг от PARIS и малко по на север от New York, обясняват авторите Мариела Иванова и Петър Маламатенов. Символите на градовете са странно нещо – кулите-близнаци вече ги няма, а още Нострадамус е писал за нова земя под знака на Близнаци. Айфеловата кула е била нежелана и отхвърляна, а сега възвеличена присъства в стихове и картини на Жорж Сьора, Раул Дюфи, Марк Шагал и Гийом Аполинер, добавя Мариела Иванова. Според нея София няма ясен символ, а за да я обозначи тя предлага няколко строфи от Миряна Башева, които Мишо Белчев превърна в химн на София – „Аз ги имам за съученици/ тия честни дървета на пост, /пред вековната наша традиция -/да ме чакат на Орлов мост."

"Тази изложба поставя въпроса за избора, пред който всеки е изправен: Ню Йорк, Париж, София или някъде другаде, да избереш къде си в отредения ти отрязък от време, смята Иванова. Този избор е наша цел, но веднъж даден ни, той не променя нищо, защото където и да отидеш по този свят, все себе си ще занесеш".