Откриват фестивала „Малешево пее и танцува
Откриват фестивала „Малешево пее и танцува / снимка: Sofia Photo Agency

Близо 4000 изпълнители от 12 държави ще вземат участие в Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува", който ще се проведе от днес до 26-и октомври в Микрево.

Събитието е под патронажа на премиера на Република България Сергей Станишев, който е сред официално поканените гости. Фестивалът има конкурсен характер и има за цел да събере, запази и популяризира най-доброто танцово и певческо изкуство. Организатори са община Струмяни и фондация „Старата България".

Официалното откриване на фестивала е тази вечер от 19:00 часа с рецитал на гостуващи изпълнители от Грузия, Алжир, Молдова, Гърция, Турция, Унгария и др. Студентският танцов ансамбъл към Катедрата по хореография на Факултета по изкуствата при ЮЗУ „Неофит Рилски" също ще се изяви на сцената в Микрево.

През следващите два дни са предвидени конкурсна и концертна програма на участниците, които ще бъдат оценявани от 9-членно жури.

В последната фестивална вечер ще бъдат връчени на официална церемония грамоти и плакети на победителите във фестивала. Награждаването ще се състои в неделя от 20:00 часа, уточняват от общинска администрация.