Откриха възстановената Детска железница
Откриха възстановената Детска железница / netinfo

Възстановената Детска железница в Пловдив тръгна отново днес, след 9-годишно прекъсване. Единствената детска железница в страната бе открита от министъра на транспорта Петър Мутафчиев и кмета Иван Чомаков. Над 1000 деца и техните родители дойдоха на откриването на атракцията в подножието на Младежкия хълм, за да се повозят безплатно. Първите малки пътници получиха и подаръци от Дарик радио - Пловдив по случай десетата му годишнина.

Детската железница е била изградена през 1979 г., но спира да работи през 1998 г. Преди реконструкцията трите спирки бяха полуразрушени, затова бяха укрепени. Поставена е нова дограма, врати, електрическа инсталация, положена е външна и вътрешна мазилка и хидроизолация. Сменени са траверси, пътни знаци, стрелкови елементи, извършена е нивелация на пътя. Ремонтирана е също естакадата, чиито подпорни стени бяха цялостно укрепени. Напълно подменени са релсите и траверсите на еднокилометровата жп-линия. Над 350 000 лв. осигури общината за възстановяване на железницата.

Трасето преминава през тунел, който също претърпя основна реконструкция. Трите вагончета, боядисани в розово, синьо и бяло, които бяха цялостно възстановени, са оборудвани с нови седалки, стените са пребоядисани, осигурено е безопасно автоматично затваряне на вратите. Вътрешният и външен интериор са дело на скулптора Николай Савов.