Откриха скулптура на мъжка глава
Откриха скулптура на мъжка глава / netinfo

Скулптурно изображение на мъжка глава е било открито при разкопки в старата столица Плиска. Това съобщи за Дарик д-р Валери Григоров от Археологическия институт към БАН. Според него това е първата скулптура от такъв вид, открита в Първата българска столица.

Скулптурата е намерена при кансервация на Цитаделата в Плиска. Находката е с размери 40 см. на 27 см. Изображението е направено върху варовиков камък, какъвто се среща на Шуменското плато.

Специалистите все още спорят за датировката на скулптурата. Няма единно мнение и за това, дали тя е автентична. Някои специалисти смятат, че е изработена в наши дни и е била подхвърлена в Плиска, за да бъде открита от археолозите, които правят разкопки там.

Според Валери Григоров, скулптурата наподобява раннотюркските каменни изображения, както и т.нар. Кумански баби. „Ако находката е автентична, тя ще се окаже оригинален паметник със свои специфична белези, които ще осветлят почти непозната област на прабългарското изкуство”, каза д-р Григоров.

Датировка на паметника все още не е направена. Очаква се това да се случи след приключване на археологическия сезон през месец октомври.