Откриха Празника на черешата в Кюстендил
Откриха Празника на черешата в Кюстендил / снимки: DarikNews.bg, Кюстендил - Влади Владимиров

Вицепрезидентът Маргарита Попова и кметът на Кюстендил Петър Паунов откриха петото издание на Празника на черешата. Сред гостите бе негово превъзходителство посланика на Япония Макото Ито.

"Кюстендил днес отново е специално място. Специално не заради това, което е създала природата, а заради това, че отново това Божие творение - черешата, събра приятели от цял свят. Благодарение на това, че Бог е благословил тази земя, благодарение на това, че неуморно се трудихте и в най-тежките моменти, днес са тези дарове за всеки от нас и те ще стигнат и до другия край на света чрез нашите гости. Нека всички ангели да слязат и да закрилят тази земя и вас, и вашите семейства и приятели. Бъдете щастливи", каза на откриването кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

Откриха Празника на черешата в Кюстендил
netinfo

Кюстендилци и гостите на града за празника поздрави и вицепрезидентът Маргарита Попова: „Искам да ви кажа да бъдете живи и здрави, да се грижите за черешовите насаждения, да ги подмените, подмладите, да обирате плода, да имате богата реколта, да се радвате на хубаво време, да имате добър бизнес и да се радвате на благословения от Бога град. Това е град с много история и прекрасни хора. Кюстендил ми стана още по-близък и ще искам и по-често да идвам и за хубави неща, и за не толкова хубави. Важното е да се обичаме и да си вярваме, когато има празници да ги празнуваме, когато има скърби отново да сме заедно. Единството е най-хубавото нещо. Наслаждавайте се на празниците и ги празнувайте с пълна душа. Това е дадено от Бога и за човека". Вицепрезидентът изрази своята подкрепа за довършването на новата част на галерия "Владимир Димитров - Майстора".

За пета поредна година партньор на общината е Институтът по земеделие. Директорът му проф. д-р Димитър Домозетов посочи, че по насаждения България е на седмо място в света, но по продукция отстъпва до 20-та позиция. „Този хубав, сладък плод през последните години в световен мащаб се превърна в промишлен продукт. Ето защо част от нашето население изкарва поминъка си от него. На първо място е Турция - 420 000 декара, следват САЩ, Иран, Испания, Италия, Русия и България - 142 000 декара. Но и да наведем глави, да се замислим и да тръгнем напред. Ние сме на 20-то място по продукция. Казвам го, за да предизвикам от всички стремеж към тази култура, за да можем да се поздравяваме на този площад векове напред", заключи Домозетов.

Откриха Празника на черешата в Кюстендил
netinfo

Други новини от Кюстендил