Откриха обновената сграда на Доходното здание в Русе
Откриха обновената сграда на Доходното здание в Русе / netinfo

Реконструираната сграда на т.нар. Доходното здание в Русе беше открита официално в присъствието на президента Георги Първанов. Сградата е една от емблемите на града. В нея се помещава Драматичен театър – Русе.

Ремонтните работи продължиха близо 25 години, през които са вложени около 14 милиона лева. По-голямата част от тях е осигурена от община Русе, а другите средства – от Министерство на културата. Над 20 фирми са участвали в ремонтните дейности.

Днес се открива и голямата сцена в Доходното здание, която е с въртяща се сцена, има акустична кутия, а капацитетът й е 601 места. Според министъра на културата Стефан Данаилов тя е една от най-хубавите в България.

Министърът не можа да присъства лично днес, но поздравления от негово име поднесе заместникът му Иван Токаджиев.

Президентът Георги Първанов сподели пред русенци, че трябвало да избира дали да бъде на празненствата в Брюксел за приемането ни в Европейския съюз или да посети Русе. Той е избрал дунавския град, защото Русе е един от европейските символи на България.

Днешният празник дава основание да се гордеем не само с историята на културата, но и с настоящето й, каза още президентът.

Голямата зала в Доходното здание се открива със спектакъла „Хъшове” на Народния театър „Иван Вазов”.

Други новини от Русе