Откриха нови видове диви орхидеи у нас
Откриха нови видове диви орхидеи у нас / снимка: Министерство на околната среда и водите

Царството на орхидеите в Природен парк "Златни пясъци", наричан често зелената перла на Варна, се увеличи с два нови вида, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Новите видове са двурогата пчелица (OphryscornutaSteven) и дребнолистният дремник(Epipactismicrophylla).

Растенията са открити при теренни проучвания в местността Бежаната, извършвани в продължение на две години със средства по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013". Така броят на дивите орхидеи, установени на територията на парка, се увеличава на 14.

Двурогата пчелица е нежно растение с височина 10-15 см. Великолепните му цветчета приличат на пчела, откъдето идва името му. То е защитено от Закона за биологичното разнообразие и е в "червения" списък на растенията и гъбите в категория "уязвим".
Дребнолистният дремнике също защитен вид, включен в Приложение II на Конвенцията по Международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES).
По време на проучването на две тревни местообитания учените се натъкват и на друг рядък вид от семейство "орхидацея" - обикновената пърчовка. За нея има данни, че се е срещала по тези места, но за първи път сега се доказва съществуването й. Това е една от най-високите орхидеи у нас - достига 60-70 см и впечатлява с виолетовите си цветове, които наподобяват змийски език, се посочва в съобщението.

Откриха нови видове диви орхидеи у нас
netinfo

Българските орхидеи цъфтят кратко - от април до май. Повечето са горски и виреят в тъмните и влажни дъбрави на Родопите и Странджа. Много хора дори не предполагат, че ги има, тъй като представителите на това голямо семейство са предимно тропични и разпространението им по нашите ширини е ограничено. В България обаче се наблюдават 80 вида, допълват от министерството.

Изкореняването и засаждането на дивите орхидеи в домашни условия е забранено.
Природен парк "Златни пясъци" е разположен успоредно на морския бряг на североизток от Варна. Той е най-малкият природен парк в България - територията му е едва 1320,7 ха, но според учените не отстъпва на останалите паркове по красота и биологично разнообразие.