Откриха новата учебна година в Академията на МВР
Откриха новата учебна година в Академията на МВР / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Откриха новата учебна година в Академията на МВР
57099
Откриха новата учебна година в Академията на МВР
  • Откриха новата учебна година в Академията на МВР

Огромният наплив на студентите, които кандидатстват в Академията на МВР, е доказателство за престижа на полицейската професия. Това каза вътрешният министър Цветан Цветанов пред първокурсниците на академията по време на церемонията по откриване на новата учебна година. До няколко месеца се очаква да отвори врати ремонтираното общежитие, което е с капацитет 400 души. Освен това Цветанов обяви, че като коледен подарък курсантите на академията ще получат за пръв път полигон, на който да могат провеждат практическите си обучения.

За 135 места са се борили кандидатите за прием в Академията на МВР, от тях 100 са за обучение на полицаи и 35 за пожарникари. На фона на нестихващите конфликти и протести на служителите от сектор „Сигурност" вътрешният министър Цветан Цветанов не пропусна да отбележи пред първокурсниците престижа на полицейската професията: „Вие се борехте 1500 кандидати, а тези, които успяха да влязат в Академията са 135, което означава, че за всяко място е имало 11 кандидати. Това означава, че професията полицай, пожарникар, освен че е високо отговорна и в услуга на обществото, тя е много престижа за всички, които искат да станат полицаи и пожарникари".

Предстои изграждането на нов полигон за практически упражнения на курсантите от полицейската академия. По думите на Цветанов такъв досега никога не е имало. Полигонът ще струва около 2 млн. лв., като 15% от сумата ще се поемат от МВР, а останалите от българо-швейцарска програма за финансиране.