Откриха древен град край село Сърница?
Откриха древен град край село Сърница? / Община Минерални бани

На скален комплекс, който прилича на древен град, попадна случайно експедиция от журналисти край село Сърница в община Минерални бани.

Бяхме тръгнали с двама колеги към Орлови скали, за да направим снимки на изсечените човешки профили с дрон, но се объркахме в гората, разказа Паулина Михова:
"На едно място видяхме да стърчи острия връх на скала и изненадата ни беше пълна, когато дронът на Иван Мануилов ни разкри величествена гледка - цял комплекс, изсечен в скалите. Най-добра видимост към него има единствено от въздуха".

Откриха древен град край село Сърница
netinfo
Градът има ясно изразен портал със стълбище, което води към него. Не липсват и изсечени в скалата ниши- белег за светилище. От двете страни на портала има високи кули, сечени в скалата, които наподобяват увила се змия и завършват със змийски глави. Целият комплекс е дълъг около 900 метра, като порталът е разположен близо до центъра, по дължината на скалата, разказват участниците в експедицията.

Снимките вече са изпратени на специалисти в София, които определят находката като нещо изключително и с международно значение за археологията и праисторията. Все още се очаква официалното им заключение.

Други новини от Хасково