Откриха център за работа с деца с дислексия и аутизъм в София
Откриха център за работа с деца с дислексия и аутизъм в София / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Институт за детско психично здраве за деца с дислексия и аутизъм беше открит днес в жк „Бели Брези" в София. Преди три години беше разкрит и първият център за работа с деца с аутизъм във „Възраждане", припомни кметът на София Йорданка Фандъкова и уточни, че ще има и втори такъв център в „Подуяне", за да се увеличи капацитета на подобни институции.

В новооткрития институт ще работят седем специалисти в областта, като сред тях има преподаватели, логопеди, клинични психолози, детски невролог и психиатър. Ще се обучават също и родители, учители и педагогически съветници за работа с деца, с аутизъм или дислексия, като стремежът е през такова обучение да преминат и личните лекари и педиатрите. На откриването присъстваше и актьорът Христо Мутафчиев, за да подкрепи социализирането на тези деца.

Родителите и бабите на децата, които дойдоха на откриването обаче се оплакаха, че и в този център ще трябва да плащат по 30 лв. на консултация. По думите им общата издръжка на дете с дислексия  възлиза на над 250 лв. месечно. „Това не е заболяване, това е изменение на двата центъра на мозъчната кора. Айнщайн е бил такъв, Агата Кристи, Том Крус, Моцарт. Просто децата виждат по различен начин буквите и им е трудно да се адаптират да четат и да пишат", разказаха те.

В София не се предлага безплатно лечение на дислексията, обясниха още родителите.