Отиде си Златина Тодева
Отиде си Златина Тодева / снимка: Шоуто на Слави

На 81 години почина актрисата Златина Тодева, съобщиха от Съюза на артистите в България. Обичаната от колегите си и наричана в театралното съсловие мама Злата издъхна на 81-годишна възраст.

Опелото е на 15 април, от 11 ч в църквата "Свети Прокоп" в Пловдив.

Златина Тодева е родена на 27 февруари 1926 година в Стара Загора. Ролите й в театъра и киното са над 200.

На софийска сцена Златина Тодева стъпва едва на 65-годишна възраст. Повече от шест десетилетия е на театралната сцена, като близо половин век е сред кумирите на почитателите на театъра от Южна България - Стара Загора, Пазарджик, Димитровград, Хасково, Пловдив и Смолян.

Едни от най–запомнящите се роли на актрисата са на всевластната и лицемерна кралица Елизабет от "Мария Стюарт", в Султана от "Железният светилник", дойката от "Медея" на Еврипид, Дорина от "Тартюф".

"Никога не ме е било срам да играя възрастна, грозна, куца или саката - въпросът беше ролята да е хубава, да има нещо, за което да се замислиш", обичаше да казва Златина Тодева.

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев каза, че винаги ще я помни с нейната неумолима енергия за живот.

На 3 април миналата година в театър "Сълза и смях" се състоя бенефисът "Мама Злата на 80 години". За моноспектакъла "Забравени от небето" Съюзът на артистите в България й присъжда награда за най-добра женска роля.

Златина Тодева има "Аскеер" и много национални награди и държавни отличия.