Отиде си композиторът Найден Андреев
Отиде си композиторът Найден Андреев / снимка: БГНЕС, архив

Известният български композитор Найден Андреев е починал тази нощ от инфаркт, съобщиха за Дарик от Съюза на българските композитори.

Андреев завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. От 1972 г. е отговорен редактор на редакция „Забавна музика” в Българската национална телевизия. Член е на Съюза на българските композитори.

Найден Андреев е сред водещите автори на забавна музика и създава шлагери за изпълнители като Лили Иванова, Васил Найденов, Михаил Белчев, Маргарита Хранова, Росица Кирилова, Филип Киркоров и Алла Пугачова. Андреев е сред основателите и на Габровския експериментален вариететен театър през 1985 г.

Песните му са многократно награждавани на конкурси и фестивали у нас и в чужбина.

Поклонението пред 68-годишния композитор ще се състои в сряда.

„България днес загуби един много голям композитор и човек. За него животът бе устрем, а творбите му звучаха сякаш са писани днес и ще заемат своето достойно място сред вечните песни в музикалната съкровищница на България”, пише в съболезнователен адрес до семейството премиерът Пламен Орешарски.

„Найден Андреев рисуваше музика и превръщаше нотите в картини. Той остава един от големите творци на съвременна България. Още веднъж приемете моите съболезнования, България скърби за загубата на невероятния човек и творец - композиторът Найден Андреев. Поклон пред паметта му!”, посочва Орешарски.