Отиде си доайенът на радиото Веселин Димитров
Отиде си доайенът на радиото Веселин Димитров / снимка: DarikNews
Отиде си доайенът на радиото Веселин Димитров
20708
Отиде си доайенът на радиото Веселин Димитров
  • Отиде си доайенът на радиото Веселин Димитров

На 71-годишна възраст, след кратко боледуване, почина проф. Веселин Димитров - доайенът на радиото в България. Учителят на мнозина от най-добрите ни журналисти. Само преди месец той получи поредната си голяма награда - орден "Св. Св. Кирил и Методий" от президента Георги Първанов.
 
Веселин Димитров влиза в журналистическия занаят като студент. През 1958 година започва работа в радио София /сега Българско национално радио/. Не след дълго записва името си в историята като първия водещ на сутрешна информационно-музикална програма - "От 6 до 8". По-късно започва да води и предаването "Разговор с вас".
 
От 1970 година е преподавател в Софийския университет. Близо 10 години ръководеше Факултета по журналистика и масова комуникация. По идея на професора беше създадено университетското радио "Алма Матер", откъдето са започнали кариерата си редица популярни журналисти. На 28 май, когато получи поредната си голяма наградата, Веселин Димитров сподели пред Дарик:
 
Веселин Димитров: Българската журналистика сега преди всичко е полифонична. Никога не е имало толкова много радио, толкова много вестници, толкова много телевизии. И затова и хората са критични към нея. Но се критикува онова, което го има. И това е много хубаво.
 
Веселин Димитров е автор на множество книги, сред които двутомната "История на радиото в България". През 2003 професорът написа и книгата "Дарик радио - години от живота", посветена на 10-тия рожден ден на медиата.