Отиде си бащата на „Тримата глупаци” Доньо Донев
Отиде си бащата на „Тримата глупаци” Доньо Донев / снимка: Sofia Photo Agency

На 78-годишна възраст почина аниматорът и карикатурист Доньо Донев. Неговото име се свързва най-вече с анимационната поредица „Тримата глупаци”, която се появява за първи път през 1970 година. Донев е автор на повече от 100 анимационни филми.

Мнозина определят личността на Доньо Донев като изключително противоречива. Безразлични към него нямаше – или силно го харесваха, или силно го мразеха.

През 2001 година той опита да влезе в политиката, но остана извън нея, защото стана ясно, че е бил агент на бившата Държавна сигурност. Тази история обиди Донев и той реши да се занимава само с това, което може – отдаде се на работата си като карикатурист и преподавател по анимация в НАТФИЗ.

1957 е годината, през която Доньо Донев прави първия си анимационен филм като художник – „Грух и Грушка”. Като сценарист и режисьор дебютира четири години по-късно с филма „Дует”. Пробвал се е и като актьор. През 1998 година участва във „Вагнер”.

Лъжата, кражбата и лицемерието са трите най-големи лошотии, по думите на Доньо Донев. Най-голямата му любов си остана анимацията.

Поклонението ще бъде на 30 ноември от 11,30 ч в храм "Свети Седмочисленици".

В прикачения звуков файл можете да чуете интервю с един от най-близките приятели на Доньо Донев - Димитър Бежански. Той е един от клуба "Тримата глупаци", както сами наричаха себе си Донев, Бежански и Виктор Самуилов.