Отбелязват празника на нудълсите
Отбелязват празника на нудълсите / ThinkStock/Getty Images

Счита се, че днес е празникът на китайския вариант на нудълсите.

Всъщност, и италианците, и китайците претендират за изобретяването на юфката. Има много истории, които подкрепят и двете тези, но независимо от фактите или митовете, тази проста храна е безспорно една от най-обичаните в световен мащаб.

Но знаете ли, че думата "noodles" идва от немски? Дори и в днешно време, обаче, немците всъщност наричат нудълсите "паста", което е доста объркващо.

Паста идва от латинската дума „паста", която означава тесто за сладкиши; Нудълс идва от немската дума „нудъл", на латински „nodus", което означава възел.

Съставките на пастата са твърда пшеница, вода, яйца, грис; Съставките на нудълс са пшеница, ориз, папуда, желъди, нишесте.

Пастата произхожда от Арабския свят, а нудълсът от Таримския басейн. Пастата бива изсушена и прясна, а нудълсът бива охладен и пържен.

Начин на консумиране: За разлика от пастата, нудълсите се консумират меки.
Енергийна стойност на 100 грама: В пастата има 131 калории, нудълсът съдържа 138 калории.

Китайците са гласували за нудълсите като най-доброто произведение на 20 век. Италианците държат да се узакони правенето на паста само от твърда пшеница. 95 млрд. порции нудълси се изяждат по света за една година. Нудълсите и пастата дават много енергия, ето защо маратонците ги консумират преди състезание. Обикновено дължината на нудълсите в един пакет е 51 метра.

Източник: БГНЕС