Отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН
Отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН / снимки: БГНЕС

Днес отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН. По този повод за десета поредна година у нас се дава началото на Национална информационна АНТИ/СПИН кампания.

Доброволно консултиране и изследване за ХИВ и СПИН на жителите и гостите на София ще се предлага на няколко места в столицата. От 11.00 до 15.00 ч. на площад „Св. Неделя” всеки желаещ ще може да се изследва за коварния вирус в мобилен медицински кабинет. Такъв ще има и на бул. „Цариградско шосе” пред големия търговски комплекс, а медицинските консултанти ще обслужват столичани от 12.00 ч. до 16.00 ч.

„Център за сексуално здраве” пък обявява Ден на отворените врати от 10.00 до 16.00 ч. днес, а инициативата ще се проведе под мотото „Узнай своя ХИВ статус”. Очаква се доброволци да раздават промоционални материали в района на ул. „Пиротска” и ул. „Екзарх Йосиф”.

Отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН
netinfo

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 22 ноември 2013 г. общият брой на официално регистрираните в страната лица, живеещи с ХИВ/СПИН, е 1811. От новорегистрираните лица 150 са мъже и 31 - жени, т.е. броят на новоинфектираните мъже е пет пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени. Горната възрастова граница при мъжете е 73 години, а при жените - 52 години.

Най-много от новорегистрираните случаи се намират в София град - 67, Пловдив - 26, Пазарджик - 13, Варна -12. Анализът на данните показва, че 12% от новорегистрираните са чуждестранни граждани с различна продължителност на пребиваване в страната.


По данни на Европейския център за контрол на заболяванията и Регионалния офис на СЗО за Европа през 2012 г. се наблюдава увеличение на новорегистрираните с над 8%, като броят на новоинфектираните с ХИВ в Източна Европа и Централна Азия е 102 000 души, а за страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство - 29 000 души. По данни на Федералната статистическа агенция на Руската федерация са докладвани 76 000 нови случаи.

България успява да задържи ниското разпространение на ХИВ/СПИН в страната благодарение на изпълнението на международно препоръчаните интервенции, както за превенция на ХИВ, така и за универсален достъп до диагностика, лечение и грижи на засегнатите от болестта, като всички превантивни дейности до края на 2014 г. ще се финансират от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.