Отбелязваме Деня на планинския спасител
Отбелязваме Деня на планинския спасител / снимка: БГНЕС, архив

Планинската спасителна служба при БЧК и Дирекцията на природен парк „Витоша", със съдействието на Регионалния инспекторат по образование в София организират за първи път днес Ден на планинския спасител, посветен на 80-годишнината от създаването на Планинската спасителна служба на БЧК.

По време на събитието ще бъде представена дейността на Планинската спасителна служба и на охранявания от отряд София район.

Присъстващите ще се запознаят с основните правила за безопасно пребиваване в планината, с постовете на ПСС на територията на Витоша и с начините за връзка с тях при инцидент.

Ще бъдат направени демонстрации на спасяване със специално оборудвани транспортни средства и със спасително куче, на оказване на помощ на пострадал при инцидент в планината. Своята дейност ще презентира и Дирекцията на природен парк "Витоша".

Денят на планинския спасител ще се проведе на 5 октомври от 11.00 часа в детския екостационар "Бели брези" на "Витоша", който е разположен по пътя Бояна - "Златни мостове", на 1 км след "Дендрариума" и разклона за "Копитото".