Отбелязаха годишнината от спасяването на българските евреи
Отбелязаха годишнината от спасяването на българските евреи / БГНЕС
Над 100 души се събраха пред Паметника на благодарността към спасителите в Пловдив и отбелязаха 64-та годишнина от спасяването на българските евреи. Те положиха цветя и венци в памет на жертвите на Холокоста.

За честването пристигна 18-членна делегация с представители на българските евреи от Израел. Тя бе водена от бившия посланик на Израел у нас Емануел Зисман, който прочете благодарствено слово към пловдивчани.

На церемонията присъстваха пловдивският митрополит Николай, заместник-областният управител Николай Хаджиев и кметът на Пловдив д-р Иван Чомаков.

Монументът е изграден на мястото, където през 1943 година са събрани 1500 евреи, за да бъдат депортирани до концлагери. Те са били спасени с протестите на пловдивчани и със заплахата на тогавашния пловдивски митрополит Кирил да застане на железопътните линии, ако натоварените с евреи влакове потеглят.

Това припомни в словото си бившият посланик на Израел у нас Емануил Зисман. Той е сред евреите, които тогава е трябвало да бъдат депортирани. Зисман е и сред инициаторите 10 март да бъде обявен за Ден в памет на жертвите на Холокоста и за благодарност към спасителите.

Той припомни ролята на Българската православна църква за спасяването на българските евреи и заяви, че ще лобира тя да има свое представителство в Ерусалим, вместо да бъде да бъде под върховенството на Гръцката църква, както е сега.