Отбелязаха Европейския ден за почит на жертвите от тоталитарните режими
Отбелязаха Европейския ден за почит на жертвите от тоталитарните режими / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

За трети път страната ни отбеляза Европейския ден за почит на жертвите от тоталитарните режими с панихида, отслужена пред мемориала в градинката пред НДК.

На днешната дата е сключен договор за ненападение между Хитлер и Сталин, подписан от министрите на външните работи на Германия и СССР - Рибентроп и Молотов,- като в частни споразумения те си поделят Европа, припомни Драго Михалев - председател на Съюза на репресираните от комунистическия режим. По думите му за периода от юни 1923 г. до септември 1944 г. по политически причини са загинали 3246 души, докато само за месец и половина - от 9 септември до 17 октомври през 1944 г. избити от комунистите са над 32 000 души, при това без да се броят безследно изчезналите.

Михалев посочи, че в Съюза на репресираните от комунистическия терор все още постъпват молби от хора, които не могат да намерят смъртните актове на предците си, не могат да докажат имуществото си, „все едно са родени без родители”.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев изрази надежда, че новите поколения никога няма да преживеят ужаса на комунистическия режим и ще знаят за него само от учебниците. Той отбеляза, че няма ляв и десен прочит на историята. „Има само една история - обективната, и е тъжно, че в 2012 г. не можем всички да се обединим около нея, заради някакви политически дивиденти”, каза Ковачев.

Пред мемориала в градинката на НДК бяха положени венци от името на президента Росен Плевнелиев, от Андрей Ковачев и евродепутатите от групата на ЕНП, от партията ГЕРБ и други.