От какво зависи дали едно изгаряне е сериозно?
От какво зависи дали едно изгаряне е сериозно? / Thinkstock/Getty Images
От какво зависи дали едно изгаряне е сериозно?
90519
От какво зависи дали едно изгаряне е сериозно?
От какво зависи дали едно изгаряне е сериозно?
  • От какво зависи дали едно изгаряне е сериозно?
  • От какво зависи дали едно изгаряне е сериозно?

Тежестта на дадено изгаряне при пострадал човек не се определя от процента на изгарянето.

Тя зависи от комплексни фактори, защото за пациент с 90% изгаряне по тялото може да няма никаква опасност за живота, ако изгарянето се е случило примерно на плажа.

Това обясни един от най-добрите пластични хирурзи в България, който управлява Клиниката по изгаряния в „Пирогов", проф. Огнян Хаджийски.

Добра новина за страдащите от акне

"Проблемът и прогнозата за едно изгаряне се определя от комплексни фактори. Безспорно, процентът има значение, т.е. каква част от тялото е засегната. Но например, ако чуете 90% изгаряне, какъв мислите, че ще е резултатът? Може би, че пациентът ще почине. Не е така, ако изгарянето е от първа степен, изгаряне на плажа например. Този пациент с добро "реанимиране" от няколко бири вечерта, на сутринта ще е добре. Друг случай - ако изгарянето е 3-4%, но е при новородено дете, на лицето - дълбоко и тежко, с проблеми в дишането. Тогава прогнозата е доста сериозна", обясни специалистът.

Той коментира и различните видове изгаряния:

"Изгарянията се разделят на различни видове. Първата група е термични изгаряния - от пожар, горещи течности и контактни - директен контакт между горещ котлон например и тялото. Втората група са електрическите. Третата група са химическите изгаряния - от различни химически елементи. И последната група са радиационните изгаряния - които, слава Богу при нас ги няма. Единиците, които ги получават, са от недобре дозирано лъчелечение".

В ролята си на заместник-председател на Българския лекарски съюз медикът информира, че съсловната организация издава годишно около 500 удостоверения за работа в чужбина. 350 от тях били на млади лекари.