От хепатита трябва да се предпазваме подобно на СПИН-а
От хепатита трябва да се предпазваме подобно на СПИН-а / netinfo
От хепатита трябва да се предпазваме подобно на СПИН-а, но вирусът на СПИН-а не издържа в околната среда, а вирусът на хепатита издържа. Най-опасен е хепатит В, това каза в рубриката “Доктор – ох, боли!”, осъществена с подкрепата на Actavis, проф. Захарий Кръстев, ръководител на Катедра по вътрешни болести, началник на Клиника по гастроентерология. Как да се предпазим, как да се лекуваме от хепатита и има ли хепатит D, можете да научите от интервюто на Ники Кънчев с проф. Кръстев:

Досега си говорихме с вас на доста теми. Говорихме си за бактерията хеликобактер пилори, говорихме си за рака, за ГЕРБ дори. Миналия път започнахме темата за хепатитите. Имаме хепатит А, хепатит Б и хепатит С. Винаги съм се чудил дали има хепатит D?

Има. Той е в етнически различните от голямата част на населението на България, защото те живеят в общности и не спазват добра хигиена. Ядат от едни чинии, пият от едни чаши. Той се наслагва върху хепатит В и тогава е много тежко.

Не знаех, че има хепатит D. Какво е лечението на хроничните хепатити?

Съвременното лечение. Един годишен курс излиза към 26000 лева, а за хепатит С – 26000 евро. Успеваемостта при хепатит С, ако правилно е подбран пациентът, т.е. ако е подходящ за лечение, няма рискове за него, е много висока около 60% в света, ние го гоним около 80%, защото сме по-страхливи, а за хепатит В успеваемостта е около 30-40%.

Това са добри цифри. Как да се предпазваме от хепатита?

От хепатита трябва да се предпазваме подобно на СПИН-а, но вирусът на СПИН-а не издържа в околната среда, а вирусът на хепатита издържа. Най-опасен е хепатит В…

Като СПИН-а, т.е да се „храним” с презерватив? Да измиваме всичко, да сме чисти?

Да. Save sex, но аз отдавна зная, че в слюнката има вирус при хепатит B и с една целувка той може да се прехвърли. Това не се знае от хората и се мисли, че само по венозен път става, а не е така.

Значи трябва да си мием и зъбите?

Трябва да си мием зъбите и трябва да внимаваме и да се ваксинираме.

В каква възраст трябва да започнат ваксинациите?

Държавата има една добра политика – всички новородени да се ваксинират, но това стана през 80-те години. Беров като се разболя от хепатит пробихме системата и вкараха ваксинациите срещу хепатит В. Държавата има една добра политика, но не е много желязна в първите години. Все още хората, които са до 35-годишна възраст, особено ако те са жени, защото ще си прехвърлят на бебетата хепатита, трябва да се ваксинират. Аз моите деца съм ги ваксинирал всичките.