Освещават храм на св. Висарион в Родопите
Освещават храм на св. Висарион в Родопите / netinfo

Пловдивския митрополит Арсений , заедно със смоленски духовници и митрополитите на Ловеч и Русе, отслужват тържествена литургия по освещението на катедралния храм „св. Висарион Смоленски” в Смолян.11-ет камбани ще отбележат откриването на храма, който е втори по големина след Александър Невски. На освещаването присъстват премиерът Сергей Станшев, министри, депутати и хиляди богомолци.

Църквата е построена с дарения на смоленчани, основни ктитори са Здравка и Тодор Баткови. Те ще бъдат обявени за почетни граждани на Смолян за изключителен принос към града. Църквата е наречена на името на последния родопски епископ св. Висарион Смоленски, убит зверски от турците през 17 век. През 1987 година той е канонизиран от българската църква.

Катедралният храм е построен на свято място, тук са се намирали старите гробища на града. Иконите на иконостаса са изцяло дарени от родопчани. Специално дарение за новия храм направиха от ДПС – министър Емел Етем дари икона на св.Богородица, а лидерът на движението Ахмед Доган икона на св. Георги. Те ще бъдат осветени днес, заедно с целия храм.