Осиновен лалугер – подарък за Коледа
Осиновен лалугер – подарък за Коледа / www.sxc.hu
Осиновен лалугер – подарък за Коледа
47815
Осиновен лалугер – подарък за Коледа
  • Осиновен лалугер – подарък за Коледа

WWF набра близо 3000 лв. в кампанията за символично осиновяване на четири редки и застрашени български вида, съобщиха природозащитниците. Около 40 души са дарили средства онлайн или по банков път, а всеки четвърти дарява от името на свои близки или познати като подарък за тях. Всеки дарител пък получава по имейл сертификат и информация за осиновения от него вид. Певицата Миленита пък изпя песента на лалугера, специално за кампанията в защита на застрашените видове - лалугер, рис, морски орел и пеликан.

Част от набраните досега средства са използвани за построяване на площадка за пеликани във възстановена влажна зона в Природен парк „Персина" на брега на Дунав край Белене. Тя позволява на птиците да гнездят на сигурно място, като надеждите са през следващата година там да се установи за постоянно нова колония. Константин Иванов от WWF обясни, че с част от тези средства е организирано наблюдение на гнездо на морски орел в Сливенско край Природния парк „Сините камъни": „Много често те са на такива места, където лесно могат да станат плячка на бракониери. Миналата година се беше получило така, че в сливенското голф игрище се беше настанила колония на лалугери, тъй като там тревата се поддържа много ниска и всичко е много красиво и изчистено. Само дето в голфигрище не може да има колония на лалугери, така че се наложи тя да бъде внимателно преместена на друго място - в близкия природен парк „Сините камъни".

Кампанията набира средства и за опазване на ливади и пасища в три зони от европейската екологична мрежа „Натура 2000" в Плевенски регион и в Природен парк „Русенски Лом", където се срещат колонии лалугер, както и за опазване на старите естествени гори в крайграничните планини на Западна България, където рисът се завръща в последните години.

Певицата Миленита разказа за специалната песен на лалугера, като част от кампанията на WWF: „Историята е наистина много забавна. Текстът не е писан от мен, много ме впечатли, когато го прочетох. Той се оплаква, че ще емигрира от България, че ще бъде гастарбайтер в Германия, че ще отиде да живее някъде другаде, защото на голфигрищата по дупките той страда с мъка по хралупките. Има вътре втори план за щастливия му живот някога. Много е забавно".

Кампанията няма краен срок, като набраните средства и начините на изразходването им ще бъдат съобщавани периодично. На сайта wwf.bg/darete всеки може символично да осинови животно, като дари 35, 50 или 70 лв. през ePay, с дебитна или кредитна карта и да подкрепи работата на WWF в България по опазването на четирите вида. Може да се изпрати и дарителски SMS с текст DMS WWF на кратък номер 17 777 за 1,20 лв. с ДДС.