Ортопед: Стави не се тренират
Ортопед: Стави не се тренират / ThinkStock/Getty Images
Ортопед: Става не се тренира
82037
Ортопед: Става не се тренира
  • Ортопед: Става не се тренира

Човешката става не се тренира, заради което не може да се каже, че спортът се отразява благоприятно на ставите. Той повлиява положително при подрастващи за изграждането на опорно-двигателният апарат, но не и на ставите. Мнението изрази в интервю за предаването „Най-добрите лекари" по Дарик един от най-добрите ортопеди в България доц. Антони Георгиев.

Медикът, който завежда Клиниката по артроскопска травматология в столичната болница „Софиямед", посъветва хората, които спортуват, да намерят равновесието, така че да са удовлетворени от спорта и в същото време да не разрушават своето здраве.

Спортът повлиява положително на организма, когато той расте, за да може да се формира добре опорно-двигателният апарат и не само това, но и да се формира определен тип психика, за която конкуренцията в спорта дава положителен ефект, каза медикът.

За съжаление, става не се тренира и поради тази причина медикът не би казал, че спортът се отразява благоприятно точно на ставите.

„Но е много индивидуално, всичко трябва да се дозира, за да може да се получи равновесие между удовлетвореност в спорта и да не се нарушат параметри на здравето. Не говоря само за стави, но и за сърцето и други системи на организма, което не важи за професионалния спорт. Всички ние имаме увреди от това, че практикуваме дадена професия. Това са хора, които знаят добре, че ще имат някакви последствия от натоварванията, но те са го решили", каза Георгиев.

Той коментира, че българското здравеопазване е последствие на родната икономика. Ако сме оптимисти за икономиката, ще бъдем оптимисти и за здравеопазването, смята той. Като изключим популизма, в здравеопазването също всичко е пари, допълни Георгиев.