Оригинален ръкопис на Да Винчи в Народната библиотека
Оригинален ръкопис на Да Винчи в Народната библиотека / netinfo

Оригиналът на „Трактата за живописта” на Леонардо да Винчи ще бъде изложен от понеделник в Народната библиотека в София. Ръкописът напуска за първи път Италия и ще може да се види до 10 октомври.

Уникалният трактат на Леонардо да Винчи е част от изложба за художествената и техническата рисунка от времето на италианския Ренесанс. Входът за посетители на изложбата ще бъде свободен всеки ден от 8:30 до 20:30 часа.

Ценните експонати се охраняват денонощно в залата, където е разположена изложбата. Взети са всички мерки за сигурността, наблюдателни камери, инфрачервени лъчи и паник-бутони, обясни директорът на Националната библиотека проф. Боряна Христова.

Тя благодари на приятели на България в Тоскана, с чиято помощ е получена благословията на Ватикана и папа Бенедикт XVI , трактатът на Леонардо да бъде изнесен в България. Директорът на Италианския културен институт в София Умберто Риналди подчерта, че за изложбата е бил намерен важен партньор у нас, в лицето на Народната библиотека

Освен с много партньори изложбата се организира и под патронажа на парламентарния председател Георги Пирински и италианския посланик у нас Джан Батиста Кампаньола.