Описаха в книга старите къщи на Добрич
Описаха в книга старите къщи на Добрич / снимка: БГНЕС

Ученици описаха в книги старите къщи на Добрич. Клуб „История на България и краезнание” към СОУ "Димитър Талев" събра материали от двугодишни изследвания в четири издания - "Хановете на България", "Царете на България", "Добричките стари къщи", "Добричка област-пътеводител". Децата са работили съвместно със специалисти от Клуба на краеведите, Библиотека „Дора Габе” и Исторически музей.

 

Книжките бяха представени в Дом-паметник „Йордан Йовков”, като част от програмата на „Талеви дни 2009”. Старшият библиотекар Величка Михайлова призна, че предишните издания на възпитаниците на учебното заведение вече се ползват активно от читателите и смята, че и новият им труд ще бъде възнаграден с внимание.

 

Изданието „Добричките стари къщи” представя всички здания в града, построени предимно в началото и средата на миналия век, които са запазени макар и реституирани и продадени от собствениците си, превърнати в заведения или други обществени сгради. Децата са ги снимали сами през зимните месеци тази година, а коментарите за съдбата на всяко здание са на краеведа Веселина Малчева, която те обявиха за жив извор на историята на Добрич.

 

Подробности от миналото има и за забележителностите в областта, чийто пътеводител децата са произвели. Той е подреден по общини и разказва както за най-посещаваните, така и за позабравени места.