Операта в Стара Загора със статуетка „Сграда на годината 2010”
Операта в Стара Загора със статуетка „Сграда на годината 2010” / снимка: DarikNews.bg, архив
Операта в Стара Загора със статуетка „Сграда на годината 2010”
36289
Операта в Стара Загора със статуетка „Сграда на годината 2010”
  • Операта в Стара Загора със статуетка „Сграда на годината 2010”

Старозагорската опера спечели награда от националния конкурс „Сграда на годината 2010" в категорията „Сгради култура, изкуство и религия". Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев връчи отличието на главния архитект на Община Стара Загора Иван Кирчев, а на церемонията по награждаването присъства и ръководителят на строителният консорциум, възстановил сградата на операта инж. Никола Нешев.

Модерната сграда на Старозагорската опера е построена през 1971 година по проект на архитектите Михаил Соколовски, Борис Камиларов и Цанко Хаджистойчев. Това е първата сграда в България, строена специално за опера. Сцената е една от най-големите и най-модерните на Балканския полуостров. През 1991 година пожар унищожава сградата. Изпепелени са сцената, салонът, безценни декори, сценични костюми, музикални инструменти.

Като собственик на сградата на операта Община Стара Загора започва нейното възстановяване. На 29 декември 2009 г. официално завършва ремонтът на сградата, а тази година на 5 октомври , празникът на Стара Загора, на сцената се състоя и първото представление в новата сграда - премиерата на операта „Кармен".

Над 60 сгради в 11 категории се състезаваха за националните награди „Сграда на годината 2010 г. "Номинацията на Старозагорската опера бе редом с изключително силната кандидатура на възстановения Хан на Хаджи Николи във Велико Търново, построен от майстор Кольо Фичето.

Други новини от Стара Загора