Онкоболни се събраха на протест пред МЗ
Онкоболни се събраха на протест пред МЗ / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Онкоболни протестираха пред Министерство на здравеопазването с искане да се регистрира лечебен продукт под името „Антималигноцит”, който според тях лекува рак. Вече няколко пъти в изпълнителната агенция по лекарствата са внасяни документи за регистрация, но оттам заявяват, че те не са достатъчни.

Лечебният продукт е открит от българина Продан Христов, който от години живее в Австрия и изпраща на онкоболните в България веществото. Досега нито една от лицензираните лаборатории и институции, обаче не е потвърдила лечебното му действие. Катя Почева от сдружението „Антималигноцит” разказва, че хората си набавят веществото чрез пратки директно от Христов.

„Проблемът с разрешаването на употреба на „Антималигноцит” не е от днес – той е от 16 години. 1992 година са първите опити на Христов да подаде документация, която няколко пъти изчезва и при пореден опит да провери какво става се оказва, че такава документация няма”, сподели Почева. „Последното писмо, което беше получено от Агенцията по лекарствата съдържа ред изисквания, някои от които той не може да спази. То е 100 % нетоксично и атакува само раковата клетка без да вреди на останалите. Това е доказано при редица случаи”, каза тя.

В изявление до медиите от здравното министерство алармират, че начина, по който се внася веществото, е незаконен и в никоя друга държава не е разрешено за употреба.