Омбудсманът: Здравната каса не работи в затворите
Омбудсманът: Здравната каса не работи в затворите / netinfo

Лекарите, обслужващи местата за лишаване от свобода, нямат договорни отношения с Националната здравноосигурителна каса, сочи проверка на омбудсмана. В доклада си, оповестяващ резултатите от мониторинга в затворите и поправителните домове в страната, екипът на омбудсмана акцентира върху критичното състояние на медицинското обслужване.

Медиците в затворите са служители на Министерството на правосъдието и отношенията им с пациентите са извън здравноосигурителната система, съобщи д-р Георги Христов. Лишените от свобода не могат да ползват правата си и разчитат предимно на първични прегледи.

Според Гиньо Ганев нивото на материалната база в тези заведения е ниско, килийте са крайно амортизирани и в повечето няма тоалетни. Въпреки това в откритите училища към някои от затворите условията са значително по-добри от много други в страната.

Омбудсманът посочи за пример приличната компютърна база в женския затвор в Сливен и в поправителния дом в село Бойчиновци. Трудовата заетост в затворите е недостатъчна, въпреки че полагането на труд е гаранция за намаляване на присъдата на всеки лишен от свобода, каза за Дарик радио Дамян Атанасов от екипа на омбудсмана. Според него най-тежко е положението в централния затвор в София, а най-висока трудова заетоест е отчетена в затвора в Сливен.