Официално откриха късноантична крепост над село Дренково
Официално откриха късноантична крепост над село Дренково / снимка: БГНЕС

Възстановената късноантична крепост над село Дренково бе официално открита от министъра на регионалното развитие и благоустройство Асен Гагаузов и кмета на Благоевград Костадин Паскалев. Проектът е реализиран по програма ФАР и е първи етап от комплекс проекти, свързани с развитието на Благоевград като нова туристическа дестинация.

Стойността на проекта е 256 199 евро, като 90% от сумата е осигурена безвъзмездно по грантова схема "Насърчаване на културните, туристически и човешки ресурси в трансграничния регион".

Община Благоевград подготвя и проект за възстановяването на уникалната пещера в село Обел, която по становищата на археолозите е единствената подобна в света. До пещерата ще бъде изграден път за достъп, посетителски център, паркинг.

Вторият проект е свързан с възстановяването на Кайменската чука, за който се изготвя план на пътя за достъп. Тук е включена и пълната археология на две крепости – в района на Зелен дол и в землището над село Дъбрава, както и цялостно археологическо проучване на надгробната могила в село Рилци.