Очилата менте са опасни и увреждат очите
Очилата менте са опасни и увреждат очите / ThinkStock/Getty Images

През летните месеци, когато слънцето е най-опасно, все повече хора страдат от мъчително главоболие, умора и замайване заради продължително носене на некачествени очила, предупреждават офталмолози.

Лекарите, са категорични, че ментетата от сергиите са опасни за очите и увреждат ретината, което е основната причина за намаляването на зрението.

„Очилата без UV-филтър правят вредните лъчения в пъти по-опасни. Когато светлината намалява, зеницата се свива, но ако окото е „подлъгано" от затъмнени стъкла без защита, тя се отваря и поема много повече вредни лъчения", обясни пред „Труд" офталмологът д-р Евгени Чолаков. Той допълни, че през летните месеци хората масово се оплакват от неразположения в този период, най-вече децата.

„Менте очилата могат да предизвикат замайване и болки веднага. Увреждането на ретината става постепенно, но е необратимо", обясни още д-р Чолаков.

Той добави, че опасни за очите са и очилата с диоптър за по 4-5 лева също са опасни, защото при тях не е спазено индивидуалното разстояние между зениците.

„Те често изкривяват образа, обикновено диоптърът е не отговаря на посоченото, често и стъклата са надраскани, което води до сериозни проблеми с очите", допълни още специалистът.