Очакват двамата „тихи архиереи” - Йосиф и Неофит да се включат  в надпреварата за патриарх
Очакват двамата „тихи архиереи” - Йосиф и Неофит да се включат в надпреварата за патриарх / снимка: БГНЕС, архив
Във висшия църковен клир изпъквали личностните и лобистки противоречия около избора на патриарх
58702
Във висшия църковен клир изпъквали личностните и лобистки противоречия около избора на патриарх
  • Във висшия църковен клир изпъквали личностните и лобистки противоречия около избора на патриарх

На преден план във висшия клир на православната църква изпъкват личностните и лобистки противоречия около избора на нов патриарх, коментира в интервю за Дарик проф. Христо Матанов, бившият шеф на Дирекцията по вероизповеданията. Той очаква групата митрополити, която към този момент не участва пряко в словесните двубои - американският митрополит Йосиф и русенският Неофит, да се включат в някакъв момент в тази надпревара. според проф. Матанов това ще е най-благоприятния сценарий в битката за патриаршеския пост.

 

Според него са се очертали групировки. "Има и една група архиереи, която не участва пряко в тези словесни двубои или замеряне с подписи. Все ми се струва, че в един момент, когато цялата тази ситуация се износи, вероятно тази група "тихи архиереи", да ги нарека, които са американско-австралийският митрополит Йосиф и русенският митрополит Неофит, те засега не са се обадили. Аз очаквам да го сторят, ако имат желание да участват в тази надпревара.

Проф. Христо Матанов е категоричен, че е много трудно да се правят предсказания за това дали тази група е ключът към избора на новия български патриарх.

"Но на мен ми се иска да се надявам, че ще е така и че това ще бъде финалната фраза. Но всичко е под въпрос, доста е непредсказуемо. Може би хубавото е, че Светият синод е на показ, т.е. задкулисна борба има, но не остават архиереите на спокойствие. Имайте предвид, че те точно това искат, т.е. оставяйки ги на спокойствие, да ги оставим да редят пасианси, както си искат в лобитата. Те са първо, чужди православни църкви и освен това финансови лобита и по-малко политическите лобита", допълни Матанов.