Обучават учители и ученици за оказване на първа медицинска помощ
Обучават учители и ученици за оказване на първа медицинска помощ / netinfo

Обучение за оказване на първа долекарска помощ ще преминат учители и ученици от сливенските училища. Това съобщи за Дарик д-р Ивелина Георгиева, директор на Районния център по здравеопазване, Сливен.

Новият курс ще се провежда по съвместно решение на Български червен кръст, Регионален инспекторат по образование, зам.-ресорният кмет на Сливен.

БЧК ще окаже съдействие на лекарите, които работят с тези организации, както и на доброволци от здравните заведения в областта, които безвъзмездно ще провеждат курсовете.

В началото на следващата седмица Регионалният инспекторат по образование ще предложи график, по който първоначално шест училища ще преминат обучение по долекарска помощ. Първи ще се включат учителите и персоналът на училищата, а след тях и ученици от горените курсове. Във всеки клас ще бъдат сформирани екипи от 4-5 души. След консултация със специалисти, включително и психолози, ще бъде решено каква част и под каква форма тези медицински знания могат да бъдат поднесени на децата от първи до четвърти клас.

Д-р Георгиева подчерта, че амбицията е програмата да стане дългосрочна. Целта е да се търси съдействието на общинските съвети, които да финансират обучението в по-големи мащаби. Според нея идеята намира пълна подкрепа във всички институции в Сливен, а очакванията й са към инициативата да се присъединят и други общини от областта.

От следващия месец експерти от Регионалния център по здравеопазване ще проверят всички лекарски кабинети в училищата.

Решението за такова обучение бе взето след трагичния инцидент, при който момиче изпадна в кома в училище, тъй като не е имало кой да окаже животоспасяваща помощ.

Други новини от Сливен